NASIL ZAYIFLADIM – Part 1

Hep başım dertte oldu fazla kilolarla. Diyetler, diyetisyenler, spor salonuna yazılmalar.. İdare ederek geldim bir noktaya kadar.
Evlenmeden önce her genç kız gibi ben de zayıfladım yine ?. Ama daha balayında neredeyse beş kilo almıştım ?.
Çocuk için de fazla beklemek istemediğim için kilomu kontrollü tutmaya çalışıyordım. Fakat ne yazık ki Lilaya hamile kaldığımda ideal kilomdan epey uzaklaşmıştım. Bu yüzden hem sağlıklı kalabilmek adına, hem de sonrasını düşünerek hamileliğim boyunca abartmadan yedim hep. Dikkatli oldum. Toplamda 13 kilo aldım. Doğumdan hemen sonra öyle aman aman bir kilo kaybım olmadı. Fakat birinci ayın sonunda halim fena değildi yine de. Fakat sütün geldi mi, kaç cc geldi muhabbetleri, eve gelenler için alınan, yapılan tatlılar tuzlular derken başladım şişmeye. Lila da çok zor bir bebekti. O uyuyunca veriyordum kendimi yemeye ?. Derken aldım kiloları güzelce.
Bir türlü konsantrasyonumu toplayıp motive olamıyordum diyete başlamak için. Tam dedim artık başlıyorum, yine hamile olduğumu öğrendim! Bu sefer iyice dikkat etmeye çalıştım. İnsan öncesinde zayıflar, ben hamileyken diyet yapıcam neredeyse! Yaman’a hamileliğim boyunca toplam 9 kilo aldım. Hamileliğim boyunca neredeyse her akşam yatarken kendimi doğurmuş ve incecik hayal ediyordum ?. Çok rahatsızdım kilolarımdan. Zaten boyum da uzun, kapı gibi geziyordum ortalıkta.

Sekiz aylık hamileyim
Babam benden daha zayıf sanırım ?

Doğurur doğurmaz da dikkatli beslenmeye başladım. İlkindeki gibi süt olur, lohusayım ben gibi bahanelerin altına sığınmadım. Bir an önce bu ayı halimden kurtulacaktım. Çocuklarım ilerde ‘annemiz ne kadar da şişko’ derlerse ne yapardım ?.

Yaman iki aylık. Bu fotoğrafı koyduğuma inanamıyorum ama başka da yok şişkoyken çünkü çekilmiyordum ?

BAŞLADIM DİYETE
3. ayda sütüm kesilince resmen başladım diyete. Kendi kafama göre yapıyordum. Akşamları erken ve az yiyordum. Ama bir listem yoktu. Liste pek sevmem zaten. Açım ama arada mesela Lila’nın kalan patatesini atıyorum ağzıma. Ya da yumurtasını ben bitiriyorum. Ne olacak bu kadarcıktan diyorum. Sonra tartıya bir bakıyorum yok zayıflayamıyorum. Ama açım!
Sonunda böyle olmayacağına karar veriyorum. Tam da nasıl bir diyet yapsam diye araştırırken bir arkadaşım kendisinin de yaptığı bir diyet yönteminden bahsediyor. Dinliyorum ve ‘imkansız, ölürüm ben bunu yaparsam’ diyorum. Bazı günler neredeyse hiçbir şey yemiyorsun ?. Fakat yine başarısız geçen bir günün ardından karar veriyorum. Bu diyeti yapacağım. Hem de ağzıma extradan bir leblebi bile atmadan.
Diyet şu şekilde iki gün çok sıkı, iki gün biraz daha rahat olarak devam ediyor. Ve gün içerisinde tek tip besleniyorsunuz. Örnek vermek gerekirse
1. gün : Sabah-Öğle-Akşam 4 muz ve 700 ml süt ile yapılmış muzlu süt.
2. gün Sabah-Öğle-Akşam haşlanmış yumurta. Aralarda 10-12 adet fıstık.
3. gün Sabah 6-7 mantar Öğle-Akşam birer dilim somon
4. gün Sabah domates+beyaz peynir Öğle-yarım yufka içine ıspanak, mantar, havuç. Akşam-bir dilim et
5. gün Sabah-Öğle-Akşam 4-5 mürdüm eriği ya da armut kompostosu…
6. gün Sabah-domates salatalık Öğle-Akşam peynirli/tavuklu/balıklı salata
7. gün Sabah- Öğle-Akşam fırında sebzeli mücver
8. gün Sabah-Öğle-Akşam 3 kaşık kinoa ve 15 adet çilek
9. gün Sabah yumurta, Öğle lahmacun, Akşam brokoli
10. gün Sabah-Öğle-Akşam kısır
11. gün Sabah-Öğle-Akşam 150 gram rozbeef
12. gün Sabah-Öğle-Akşam yeşil sıvı detox
13. gün Sabah yoğurt+3 kaşık granola, Öğle-Akşam kabak kalle
14. gün Sabah zeytin, lor, domates, salatalık, biber, Öğlen bamya, akşam 2 adet biber dolma (soğan, kıyma, domates)
15. gün Sabah-Öğle-Akşam 1/3 ananas. Aralarda 12şer badem.

gibi az çok bu listeye göre kendinizin de oluşturabileceği bir diyet. Etler 200 gramı geçmiyor. Yağ yok, ekmek yok, şeker yok, alkol yok ??
Hareket var, bol su var, yeşil çay var (ben çay, kahve de içtim bol bol).

Diyetin başı ve son zamanlar

20 gün yaptım bu diyeti ve 7 kilo verdim. Sonra biraz ara verdim ve bir doz daha yaptım üstüne 6 kilo daha verdim. Sonrasında 2 kilo da biraz bozarak biraz kendim yaparak gitti. Toplamda üç aya yakın bir zamanda 15 kilo verdim.
Kilo vermem zaman zaman duruyordu. Böyle bir zamanda spor yapmaya karar verdim. Fakat düzenli şekilde dışarı çıkmam imkansız. Çocukları bırakamıyorum. Evde ne yapabilirim diye araştırırken Leslie Sansone ile tanıştım. Meğer sayesinde ne çok kadın zayıflamış. Hemen youtube’dan açtım videolarını (youtube’a Leslie ile 3 mil yazmanız yeterli) . Evde beraber spor yaptım onunla. Küçücük alanda, evinizin konforunda yapabiliyorsunuz. 40 dakika sürüyor. İnanılmaz zevkli, acayip ter attıran bir çalışma. Lilayla Yamanın garip bakışları altında bir o yana bir bu yana koştum zıpladım ?. Bir anda hızlandırdı kilo vermemi. Üstüne mekik çekmeye de başladım. Fakat sporu bir süre sonra bıraktım ne yazık ki çünkü bir yandan ev, bir yandan çocuklar, bir yandan diyet derken spora vakit ayırmak evde de olsa çok zorlamaya başladı.

Bu arada çevremden tebrikler yağmaya başladı. Herkes ‘nasıl yaptın’ diye soruyordu. Aslında hepimiz yapabiliriz, ortada bir sır yok tabi ki. Sadece motivasyon, irade, istikrar. Bunlar bende nasıl mı oldu?

PÜF NOKTALAR

?Bazı günler açlıktan canım acıdı ?. Hemen ‘şimdi tıka basa yersem nasıl hissederim’ diye sordum kendime. Başarısız, iğrenç, patates gibi hissedecektim. Sabah tartıyı düşündüm ve yemedim.
?Her gün tartıldım. Bu da her gün kontrollü yiyebilmeme sebep oldu.
?Diyete sadık kaldım. Bir leblebiden ne olacak, bir parça çikolata.. diyip de ağzıma lokma atmadım.
?Akşamları yazı hayal ettim. Bikiniyle sahilde incecik dolasiyorum. Ne kadar da fitim ??
?Ne zaman bozmak istesem, ‘yiyim ya nolucak ki’ desem hep emeklerime yazik edeceğimi hatırlattım kendime. Bu kadar aç kaldım boşuna mı dedim.
?Sonra instagramda sizlerle paylaştım zayıfladığımı. Yazıcam dedim, başarıyorum dedim. Artık geri dönemezdim ?.
?Lilaya da öğrettim. Beni yemek yerken görürsen ‘yeme anne’ diyeceksin diye ??

Sağlıklı mı, sonra alınır mı bilemem. Her diyetin sonunda kiloları geri alma riski var. Bu hangi diyeti yaptığınızdan çok sizin iradenizle alakalı bir durum. Tartılmayı (kontrolü) bırakmamak lazım. İnşallah almayacağız!
Böyle aşırı katı bir diyet yapmak zorunda değilsiniz. Bende hem hipotiroid, hem pko var biliyorsunuz. Bu yüzden çok kolay zayıflayamıyorum normalde. Bu kiloyu normal diyetle 1 senede verirdim ancak. O yüzden kendinize uygun bir diyet listesi bulmanız önemli.

Şunu da belirtmeliyim ki bunlar hamilelik kilosundan çok benim biriktirmiş olduğum eski kilolarım. Bunlarla savaşmak daha zor. Siz çok daha kolay zayıflayacaksınız.
Daha 6 kilom var. Hadi beraber verelim. Yaza az kaldı sayılır. Olmayan kıyafetleri giyebilmek, tartıda her hafta eksilmek, gelen iltifatlar, kendini sağlıklı ve güzel hissetmek gibisi var mı. Haydi başla sen de ??

Comments

  1. Sevda says:

    Merhabalar& tebrikler!
    Acaba bu diyeti nerden arastirabilirim? Tek tip beslenmenin avantajlarini? Merakal bekliyorum. Normal bir diyetle (mesela:isvec diyeti) verilmez miydi bu kilolar? Neden bunu tercih ettiniz?

    Part 2’yi sabirsizlikla bekliyorum:)

  2. Gülbin says:

    Merhaba, bu diyet lisetesinde gün içersinde mi toplam o kadar yenecek yoksa her öğünde o miktarlar mı yenekcek ? Misal ilk gun icin 12 muz oldukca fazla olur sanirim ?

  3. Rukiye A says:

    Merhaba, verdiğiniz kiloları koruyabildiniz mi ? Teşekkürler
    Rukiye.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir