POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

 

img_1438

 

Polikistik over sendromunun her on kadından birinde görüldüğünü biliyor musunuz?

 

Lisedeydim reglilerim acayip düzensizdi. Jinekolağa gittim nedenini öğrenmek için. Ultrasonla baktı doktor ve strestendir dedi geçti (mağlum lise öğrencileri stres olmayacak da kim olacak).
Sonra uzun zaman düzenli düzensiz devam etti reglim. Çok sonra kilo da alıp, durumlar iyice sıkıntı vermeye başlayınca tekrar gittim başka bir doktora kontrole. O zaman tanıştım pcos ile.
Sağolsun bu doktor da pcos olduğumu söylemekten ve kilo ver demekten başka bir açıklama yapmadı. Ben şimdi açıklıyorum neydi bu pcos 🙂
Ultrasonda gördüğüm o minicik çok sayıdaki kistlerdi. Kendileri zararsız ama rahatsız tiplermiş. Yumurtalık çevresine yerleşen çok sayıda yumurta hücresi olduğunu öğrendim. Hormonal bir problem olarak adlandırılıyor ama neden olduğu bilinmiyor.img_1383
Kilo verdiğinizde, doğum kontrol hapı kullanıldığında, metformin içeren ilaçlarla (insülin direncini düzenleyici) kontrol sağlanabiliyor ve düzenli adet görülebiliyor.
Bunun yanında bende olmadı ama tüylenme, sivilcelenme gibi de belirtileri var.
Bir sürü de soruna yol açabiliyor, yumurtlama çoğunlukla gerçekleşemediği için hamile kalmayı zorlaştırıyor. Bazı durumlarda düşük riski artıyor. Kilo alınıyor, insülin direnci yükseliyor, yüksek tansiyon riski artıyor, şeker hastalığı riski artıyor vs. Yeterince ümitsizliğe sürüklendiyseniz şimdi şimdi sizi biraz rahatlatıyorum 🙂
Ben de başladım doğum kontrol hapına, ilaca ve diyete. Ama pcos demek insülin direnci, yağ dokusu artışı demek. O kadar kolay olmuyor kilo vermek. Üstelik hipotiroidim de var.
Her türlü zorluğa rağmen azimle zayıflamayı başardım sonuçta. Reglilerim de son derece düzenli doğum kontrol hapı sayesinde. Ama bu sefer ara kanama yaşamaya başladım. Yine doktora koştum tabi. Doğum kontrol hapı rahim duvarını inceltmiş falan filan.. Bu arada evlilik arifesindeyim, yaşım 29. Dedim ki ‘ne diyorsunuz çocuk olayları için, korkuyorum ya çocuğum olmazsa, ya da çok zor olursa?’. Bana ‘çocuk sahibi olmayı engelleyen o kadar çok faktör, hastalık var ki, pcos bunların en masumu. Tedavi olman gerekse bile tedaviye en güzel cevap verenidir, hiç merak etme’ dedi. Asla ama asla içim rahat etmedi. Ne tedavisi! ben istediğim zaman direkt hamile kalmalıydım!
Ve evlendim (yaş 29). Altı ay kadar sonra, tavsiyeyle gittim bu sefer Amerikan Hastanesinde Ramazan Mercan’a (bir türlü sinmedi içime diğer doktorlar). Artık hamile kalmak istediğimi söyledim, bir problem olup olmadığını sordum, ilaç vb bir şey kullanmalı mıyım diye danıştım. Muayene sonucu Ramazan Bey ‘gayet iyisin, bir 4 ay bak bakalım olmazsa gel, ama meraklanma olur’ dedi. Folik asit yazdı reçeteye (hamile kalmayı düşünenler mutlaka bunu doktoruna danışsın ve kullansın). İçim çok rahattı hastaneden çıkarken..

Doktor kontrolü
Doktor kontrolü

Ramazan Bey güven verdi. Daha konuşmanın başında iyi bir doktor olduğunu hissetmiştim.
Ve aradan 6 7 ay geçti sanırım. Yok olmuyor. Her ay bir umut doluyor ‘bu sefer oldu’ diye ama sonrası hep hayalkırıklığı. Yavaş yavaş korkum artıyor, sinirleniyorum. Reglilerim zaten düzensiz. Ne zaman yumurtladım, yumurtladım mı belli değil. Son derece stres oluyorum gün geçtikçe. Batu da etkileniyor bu durumdan. O da stres oluyor. Gebelik testlerinin topunu yakasım var. En sonunda neden bekliyorum diyip çaldım Ramazan Bey’in kapısını…                                         Devamı; PCOS İLE HAMİLE KALMAK

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir